Tudtad, hogy a nők légzésfunkcióira a takarítószerek ugyanolyan rossz hatással vannak, mint a dohányzás? 

Norvég tudósok készítettek egy tanulmányt, amiben a takarítószerek hosszútávú (10-20 év) alkalmazásának esetleges hatásait vizsgálták.

“Azoknak az embereknek, akik hosszabb ideje rendszeresen takarítószereket használnak, a légzésfunkciójuk annyival csökken, mintha 20 szál cigarettát szívnának el minden nap” – állítja a tanulmány vezetője, Øistein Svanes.

Szerinte ez nem meglepő, ha arra gondolunk, hogy mennyi apró részecske száll a levegőben még akár órákig a hagyományos takarítószerek használata után is.

A tanulmány azt is megmutatta, hogy a takarítók körében 40%-al nagyobb az esélye az asztma kialakulásának.

A 20 éves tanulmányban 6230 ember vett részt, többségük csak a saját otthonukban, míg 350-en pedig foglalkozásszerűen takarítottak. 

Azok a nők, akik vagy otthon, vagy a munkájuk során takarítottak, a légzésfunkciójuk rosszabb eredményeket mutatott, azokhoz a nőkhöz képest, akik nem takarítottak. 

A férfiak esetében viszont nem mutatkozott jelentősebb eltérés egyik esetben sem a légzésfunkciót illetően.

nő takarítószerekkel a kezében

Gondoljuk meg, hogy milyen takarítószerekkel takarítunk.

Összefoglalás

A tanulmány alapján megállapították, hogy a rendszeres takarítás a nőknél, – legyen szó otthoni, vagy foglalkozásszerű takarításról, – kockázatot jelent a légzőszervek egészségére. Nemcsak az asztmával kapcsolatban, hanem hosszútávon a légzésfunkció csökkenésével is. Ennek a mértéke pedig akkora, mintha rendszeresen dohányoznánk. 

Mégha ennek a cikknek a hatására nem is fogsz elkezdeni mindent ecettel takarítani, vannak bizonyos takarítószerek, ill. háztartási szerek, amiket érdemes kerülni. Ilyenek például a légfrissítők, illatosított termékek (illatosított wc papír, zsebkendő), klórtartalmú szerek, rovarirtók, és a Wc fertőtlenítők, wc frissítők.

Van megoldás?

Szerencsére van egy egyszerű megoldás erre a problémára! Használjunk környezetbarát, bio takarítószereket, amik legalább olyan hatékonyak, mint hagyományos társaik. 

Itt most elárulom neked, hogy mi is ezért döntöttünk úgy, hogy környezetbarát takarítószereket használunk, ahol csak tudunk. Nemcsak az ügyfelek környezetének egészsége szempontjából, hanem a Földünk, és saját egészségünk miatt is. 

Tudd, hogy ha úgy döntesz, hogy tőlünk rendelsz takarítást, a környezetvédelmet is támogatod! :)