A légkör port, szmogot és egyéb apró szennyeződéseket tartalmaz,  amik lerakódnak a felületeken, vagy az esővízzel keveredve rászárad az üvegre a különböző állati és növényi koszokkal, illetve ásványi lerakódásokkal együtt. 

Ezt ha nem megfelelően távolítod el, akkor olyan mintha finom csiszoló szemcsékkel karcolnád az üvegfelületet és apró mikrobarázdákat karcolsz a drágán megvásárolt ablakba, kirakatba. Ennek következtében azonban gyorsabban és jobban szennyeződik az üveg, a végén akár márcsak a drága polírozása jelent csak megoldást, vagy a még gazdaságtalanabb cseréje.

Karcos üveg

Egy összekarcolt üveg közelről

Pedig csak egy apró gondolaton és elhatározáson múlna a megóvása, pl. ha az ablakpucolást profi ablaktisztító felszereléssel csinálnád, és ha a megfelelő termékekkel regenerálnád, az újságpapír, a száraz rongy, vagy ablaktisztító szerek helyett.Mopp trigger

A boltokban kapható ablaktisztító szerek sok esetben jók és elegendőek az üvegfelület belső oldalának a tisztítására, az  üvegasztal zsírtalanítására ésa tükrök megpucolására, de ezek a szerek közül sem mindegyik elég hatékony. A szebb csomagolás és eladhatóság miatt színezett ilyen szerek hosszú használata során lerakódnak az üvegen és az ablakkereten, és elszínezhetik azt.

Az ablaküveg külsejét mindig le kell mosni vagy bő vízzel, vagy erre kifejlesztett csúszássegítő ablaktisztító szerrel, ami bevonatot is képez az üvegen, így az tovább lesz tiszta. Mi az utóbbi  ablaktisztítási módszert alkalmazzuk, a hagyományos ablaktisztítást, ami magába foglalja az üvegfelületek lemosását és az ablakkeretek tisztítását, a falcokat is beleértve.

teflon spray ablakraAz ablakban található vasalatokat, zárakat újra “olajozzuk”  fehér zsírral, vagy teflon sprayvel, ha szükséges, így a nyílászárók ezt a karbantartási feladatát is ellátjuk. (Természetesen a legtökéletesebb karbantartásért szakembert kell hívni.)

2×4 lépésben lesznek tiszták az ablakaid:

4 lépésből álló ablakkeret tisztítás menete:

 1. Falcok tisztítása (seprű,porszívó,víz)
 2. Ablakkeretek tisztítása
 3. Párkány tisztítása
 4. Vasalat karbantartása (teflonspray-vel/WD40/whitegrease-el)

Mindent letakarunk, semmi sem lesz piszkos, vagy poros.

Ablakkeret tisztítás lépései

1. Falcok tisztítása

Vizezés

Munka menete:

Kefés porszívóval és ecsettel, vagy kefével kiporszívózzuk a falcokat, és mikroszálas ronggyal, vagy szivaccsal tisztára töröljük.

2. Ablakkeret tisztítása

Vizezés

Munka menete:

Lemossuk az ablakkeretet szivaccsal, vagy mikroszálas vizezővel, majd szárazra töröljük.

3. Ablakpárkány tisztítása

Vizezés

Munka menete:

A párkányt is lesöpörjük (ha nincs az ablakon szúnyogháló), és tisztítószeres szivaccsal lemossuk.

4. Vasalatok karbantartása

Vizezés

Munka menete:

Ha szükséges, vagy a takarítás közben eltávolítjuk az ablak kopó-mozgó vasalatairól a kenőanyagot, akkor azt pótoljuk, hogy minél hosszabb ideig kiszolgáljon az ablak.

Ablaküveg és kirakatüveg tisztítás lépései

Az ablaktisztításnál a legnagyobb probléma a külső felületnél, hogy a mikrobarázdákba könnyen lerakódik a por és a kosz, főleg ha rosszul lett letakarítva és/vagy összakarcolódott.

karcos üveg tiszta üveg

Ha nem megfelelő szerrel kezeled a külső részét az ablaknak, vagy a kirakatnak, akkor összekarcolódhat, levízkövesedhet és hamarabb lesz piszkos. Mi olyan szerekkel dolgozunk, ami ablakpucolás közben az ablakon hagy egy nanoréteget, mely réteg eltömíti a mikrokarcolásokat. A bevonatnak köszönhetően megvédi a vízkőtől és egyéb ásványi lerakódásoktól, illetve az üveg felülete síkosabb lesz, aminek köszönhetően nem tud megülni a por az ablak felületén olyan gyorsan.

Ablak és kirakat tisztítás alap kellékei

Ablak- és kirakat tisztítás alapkellékei

4 lépésből álló üveg tisztítás menete:

 1. Vizezés
 2. Pengézés/bronz gyapotolás (erről majd később írok bővebben)
 3. Lehúzás
 4. Szárítás/polírozás

Ezektől a lépésektől eltérhetünk, ha pl.: bevonatolni kell, vagy fenyőgyantát, sódert, cementes vizet, glettet, vízkövet, vagy matricákat kell eltávolítani az ablakról, vagy kirakatról.

1. Vizezés

Vizezés

Munka menete:

Miután bekevertük az ablakmosó vizet, belemártjuk a direkt erre a célra kifejlesztett mikroszálas vizező huzatot, és bekenjük vele az ablaküveget. Ha belülről takarítjuk az ablak külső részét, letakarunk mindent, így semmi sem lesz piszkos, vagy vizes.

2. Pengézés

Vizezés

Munka menete:

Ha az ablak régen volt takarítva (3hónapja), vagy makacs szennyeződések vannak az üvegen, pl.: olyan fa közelében van, ami nedveket, gyantát csepegtet, akkor a csúszást segítő ablakmosó folyadékkal való bekenés után borotvával átborotváljuk, utána ismét lemossuk a vizezővel.

3. Lehúzás

Lehúzás

Munka menete:

Miután mechanikusan eltávolítottunk minden szennyeződést az ablakról pengével, bronzgyapottal, vagy a fehérpaddal, márcsak még 1x le kell mosni a vizezővel, és gumipengével lehúzni a vizet.

4. Polírozás/szárítás

Polírozás/szárítás

Munka menete:

Az utolsó lépésként mikroszálas kendővel szárazra töröljük az üveg széleit, ill. ahol még vizes lehet az ablak. 

Itt is törekszünk arra, hogy a környezetre ártalmatlan szereket használjunk, és mindent minél inkább környezettudatosan tegyünk.

Magánszemélyek ablaktisztítást jelenleg csak takarítási szolgáltatás megrendelésével kérhetnek. Cégeknek vállalunk csak ablak/kirakat tisztítást is.

Szeretnéd, hogy mi takarítsuk le az ablakodat?
Ablaktisztítás rendelése

Akkor válaszd az extra lépéseknél az ablaktisztítás opciót és add meg, hogy hány ablakod legyen tiszta.

Hogyan add meg a takarítandó ablakaid pontos számát?

Az ablaktakarítás nem tartalmazza a redőny és szúnyogháló letakarítását.

Ablaktisztításnál úgy határozd meg a darabszámot, hogy keretenként számold azokat. Nézd meg a magyarázó grafikát, segíteni fog neked a helyes darabszám megállapításában.

NÉHÁNY PÉLDA:

hány ablak infografika
öko címke

Itt szavazz, ha szeretnéd, hogy legyen külön rendelhető ablaktisztítás, így külön is lehetne csak ablaktisztítást rendelni és nem kellene mellé takarítást rendelni, mert jelenleg csak takarítás mellé kérheted ezt az extra szolgáltatást. Ha van rá igény akkor külön rendelhetővé tennénk.

Szeretnéd, hogy legyen külön ablaktisztítás szolgáltatásunk? Szavazz! Live

 • Csak ablaktisztítás
  100% 5 / 5
A sütő tisztítása

Ha érdekel, hogy hogyan takarítjuk ki a sütődet lépésről lépésre leírtuk neked. Klikkelj a képre!