Ezért fontos a hűtő takarítás
Első ránézésre a hűtőd tisztának tűnhet – de lehet, hogy több száz, ezer baktérium rejtőzik a fiókokban és a polcokon, főképp, ha valamelyik étel a hűtőben sérült, penészes, vagy rothadt.
Baktériumok, mint az E coli, salmonella, campylobacter és több millió egyéb kórokozó lehet még a hűtődben, – főleg nyáron, – amik közül több is felelős az ételmérgezésért, ami Európában évente 130 millió ember megbetegedését okozza a WHO adatai szerint. Az ételmérgezés legfőbb okai a nem megfelelő tisztaság és higiénia, illetve a nem megfelelő hőmérsékleten tárolt élelmiszerek.

Hűtő takarítás, de hogyan?
Vegyél ki minden élelmiszert a hűtőből. Ez egy jó alkalom a selejtezésre is, dobj ki mindent, ami lejárt, büdös, penészes, vagy megváltozott az állaga. Ezután ürítsd ki a szemetest is, hogy a romlott ételek ne “illatosítsák” be az egész lakást.
Vegyél ki minden polcot, fiókot, és egyéb kivehető részt a hűtőből. A legtöbb hűtőből kivett részt nem lehet mosogatógépben elmosni, – vagy nem is férne bele, – így kézzel kell elmosnod azokat.
Tiszta, puha kendőt, langyos vizet, és semleges ph értékű mosogatószert használj a hűtő belsejének kitakarításához. Ne felejtsd el az ajtókat se, illetve a rajtuk található szigetelő gumi barázdái közötti rést!
Mielőtt visszapakolnád az élelmiszereket a hűtőbe, várd meg, míg minden visszahelyezendő alkatrész megszárad, vagy töröld szárazra azokat.
Mire figyelj hűtő takarítás során?
Milyen gyakran iktasd be a hűtő tisztítását?
Ahhoz, hogy tiszta, kórokozó- és szagmentes maradjon a hűtőd, ajánlott kéthetente kitakarítani. Tőlünk is kérheted a hűtőd kitakarítását; a takarítás mellé ne felejtsd el kiválasztani az extrák közül a hűtő takarítást!