piros kanapé előttePiros kanapé utána

Kanapéágy tisztítása

Nem volt foltos, de még csak piszkosnak sem mondtam volna ezt a kanapéágyat, mert 25 perc porszívózás után sem változott nagymértékben a színe. Igazából nem is ezzel volt a gond, mert nem szemmel látható szennyeződés volt benne. A pornak jellemző tulajdonsága, hogy egyenletesen változtatja, meg a szövetnek a színét, úgy, hogy a tulajdonos a lassú elszíneződés miatt ezt észre sem veszi.

Az csak a kisebbik gond, hogy a por így láthatatlan alig-alig észrevehetően rongálja az anyagot, mely az évek során elkopik, vagy kiszakad és így már csak a csere marad. Ami azért valljuk be nem is olyan kis gond, de van itt egy sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot rejtő probléma, a szövetekben a rengeteg elhullott hámsejt. Ezt a kanapét alvásra használják.

Mikroszkóp alatt a kanapé

A szövet és az elhalt hámsejtek 40x nagyításban.

Így meg is van a magyarázata annak, hogy miért látható a mikroszkópban a piros plüss szövetek között annyi  elhalt hámsejt. Igaz, hogy ebben az esetben a jól textúrázható színek miatt lehet ilyen jól megkülönböztetni a hámsejtet azaz a bőrcafatokat, egy világosabb színű szövetben alig kivehető, de ez nem azt jelenti, hogy nincs ott.

Írtam az egészség ügyi kockázatról, amit az atkák okoznak és ahol ember él és sokat tartózkodik ott atkák is lesznek, ahol pedig nagyon sokat tartózkodik, mint pl.: a hálószoba/ágy vagy a kanapé, fotel ott még nagyobb számban megtalálható ez az apró “rovar”. Ki gondolná, hogy ezek az apró szemmel nem látható élősködő felel rengeteg ember egészségügyi megromlásáért, légúti panaszaiért.

A poratka ürüléke váltja ki ezt a betegséget ami először allergiás náthát okoz és később lehet a szövődménye az asztma. Meg kell előzni ezt a problémát, amit csak a higiénia betartásával lehetséges az alapos és rendszeres takarítással amit hetente-kéthetente illik elvégezni, és évente 1x-2x nagytakarítani.

Ilyenkor célszerű a szöveteket is kitisztítani a megfelelő eljárásokkal és a leghatásosabb, legjobb szerekkel, ami még a szövetekhez nem túl agresszív. Ennek során kerültünk mi i a képbe, igaz ez most elhúzódott, mert több mint 3 éve elmaradt az ágy kitisztítása. Hiba ezt így elhalogatni, mert az allergia bármikor bárkinél kialakulhat kortól, nemtől függetlenül.

Pont a poratka az amivel a legtöbbet érintkezünk sajnos még csak nem is szezonális, ezért is fontos az otthonodban legalább kordában tartani és a minimális rutin dolgokat elvégezni. Sokan halogatják a szőnyeg és kárpitisztítást a gyerekeknél is, pedig ott lenne rá a legnagyobb szükség, azt mondják sokan: majd ha óvodába megy, aztán meg majd ha iskolás lesz a gyerek, és a végén eltelik 10-12 év és nem történik semmi, azaz történi, kialakul az allergia.

Atka

Poratka a szövet szálai között.

Én is tudom sajnos, mert nálam is kialakult és majdnem asztma lett belőle. 10 évesen voltam először alkaros bőrteszten és az összes tesztre bepirosodott az alkarom szinte egybefolytak a foltok alig tudták körberajzolni a határokat. Ennyire emlékszem 10 éves koromból, de egyre több ismerősömtől hallom, hogy allergiás lett a poratkára és olyan eseteket is hallok, hogy még szerencsésnek mondhatom magam.

Térjünk vissza a kanapé tisztításához

Gyors összefoglaló

Ha csak gyorsan meg akarod nézni itt összefoglaltuk neked, ha érdekel részletesebben olvasd el itt alul.

A fent látható előtte utána kép közötti nagy különbség elérésének a menete.

Mint említettem alapos porszívózás előzte meg a kárpittisztítást ez a folyamat kihagyhatatlan kötelező eleme a kárpittisztításnak, mivel a szilárd szennyeződések 80% így távolítható el egy hengerkefés direkt erre a célra kifejlesztett szövettisztító fejjel.

A tisztítószer felvitele előtt 25-30 perces porszívózás előzte meg a következő munkafolyamatot, amin előbb hosszába mentem végig utána keresztbe is oda-vissza, ahogyan a képen is jól látható. Többször is amig láttam benne port és elhalt hámsejteket és ameddig már nem jött ki több, tehát már nem látszódott változás

Cipővédő

Cipővédő

Majd miután kész voltam a porszívózással, gondosan körbevédtük az ágy körüli padlót és a tárgyakat, hogy a tisztítószer felvitele közben és az anyag bedolgozása során ne csapjunk össze semmit. Minden értéktárgyra vigyázunk a padlóra a falra a szekrényekre és a függönyre is illetve ahol járkálunk azt is leterítjük, hogy ne hordjuk szét a nedves lábvédőnkkel az otthonodba a szennyeződéseket. Ahogy belépünk az otthonodba felhúzunk egy cipőzsákot pont olyat amilyet a helyszínelők is használnak amikor nem akarnak semmi nyomot hagyni magukról a helyszínen, ezt sokkal higiénikusabbnak tartjuk, mint a nedves izzadt mezítlábas zokniba járkálnánk össze az otthonodat, nem is beszélve az utcai cipőről.

Miután levédtük a padlót, megkeressük azt a tökéletes tisztítóanyag keveréket ami nagy hatással kiszedi a szennyeződést a szövetből, miközben nem piszkálja az anyagot, nem szedi ki a színét, de közben hatásos ellenszer a különböző foltokra, atkákra és baktériumokra. Teszteljük a szereket egy nem látható helyen, ebben az esetben a párna hátulján 5-10 percig, ha van folt a kanapén és bizonytalan a kiléte a megfelelő eszközökkel próbáljuk beazonosítani legalább a kémiai eredetét. Abban az esetén amikor tudja a tulajdonos, hogy volt valahol folt csak most nem látszik vagy a cicus, vagy a kutyus odapiszkolt és csak a szaga érződik azt is megkeressük és közömbösítjük.

fekete fény

A fekete fénnyel a nem látható foltok is láthatóak lesznek.

Egyenletesen szétoszlatjuk a kárpit felületén a tisztítószert, azzal az eljárással amit a tesztelés után kiválasztottunk.

Egyenletesen beledolgozzuk az anyagba olyan mélyen amit még vissza tudunk szívni biztonságosan. Ezeknek a szereknek kell egy behatási idő, amíg a molekulák megbontják a szennyeződéseket megölik a velük érintkező atkákat és baktériumokat. Ez általában 10-15 perc szokott lenni. Ez olyan mint a ruha mosásánál az áztatás és a mosás.

Amikor letelt a 10-15 perc csak azután kezdünk neki egy másik tisztítószerrel azaz az öblítővel az öblítésnek. Az előző képeken látható volt hogy egy külön tartályból juttattuk a szert a szövetre, most egy másik szert használunk ami teljesen kioldja és semlegesíti az első tisztítószert és feloldja így kiszedve minden szennyeződést.

Felfrissíti a szövetet illetve visszaadja  színét a kárpitnak vagy a szőnyegnek. Ezt a tisztítógép tankjába keverve öntjük, és onnan injektáljuk a szövet mélyébe magasnyomással melegen és onnan visszaszívjuk. Ez felelne meg a mosásnál a szennyes víz szivattyúzásának és az öblítésnek.

Miután kiöblítettük a szöveteket és semlegesítettük a tisztítószert és kiöblítettük az összes maradványt, még enyhén nyirkos marad a szövet, ahhoz, hogy a szálak gyorsan és szépen száradjanak és így egészségesek maradjanak gyorsan kell szárítani ez három lépésben végezhető el. Első lépése ennek a tiszta hófehér száraz pamut ronggyal való áttörlés és szárítása, ezzel felgyorsítjuk a száradást 20%-kal.

Amikor már szárazabb a bútorszövet, hogy rásegítsünk a szálakat a megfelelő irányba egy kefével elkeféljük, így a szálak egészségesebbek lesznek, nem tapadnak össze és gyorsabban is száradnak.

Az utolsó lépésben egy nagyteljesíményű ipari szárítógéppel rásegítünk a száradásra, mert ez nagyon fontos eleme a kárpitok tisztításának, ha nem éppen elég mennyiségű vizet juttatsz a szövetbe és onnan a szivacsba könnyen elkezdhet bepenészedni, ha nem a megfelelő szereket és módszereket választod többet ártasz, mint amit használsz.

3 óra múlva meg is száradt a kanapéágy 2L tisztítószer ment bele a szövetekbe, és 10L öblítővel lett kiöblítve, azért ennyi lépésre volt csak szükség, mert nem találtunk rajta hibát amit ha tudtunk volna fokozott óvatossággal jártunk volna el vagy megjavítjuk. Nem találtunk benne makacs foltot és más maradvány anyagot sem az átvizsgálás során. Textilvédőt nem kértek, Textílvédelem és antistatikusság ellen sem kértek védelmet, ezek választható plusz opciók lehetnek még. Az erősebb fertőtlenítőszer sem volt indokolt, és vizelet sem volt az ágyban ezért más enzimbontó szerek sem kellettek. Viszont antibakteriális szer ment bele a tisztítószerbe pluszba, és gőzzel lett átfertőtlenítve a legvégén, ezt minden ágy és matractisztításnál benne van az árban.

Az eredmény jól látható

40x nagyítás előtte

Így nézett ki a szövet a takarítás előtt 40x nagyításban, jól látható benne az elhalt hámsejtek amik közel ~3év-ig gyülemlettek.

40x nagyítás utána

Így néz ki most a szövet tisztítás kefélés és szárítás után. Tiszta egészséges és mindenféle maradvány és atka mentes lett. Ja és a színét is visszakapta, mert az eredeti színe élénkpiros volt nem bordó.

Ne feledd!

Ha nem megfelelő szívóerejű agyongyepált és nem szervizelt gépet használsz akkor az nem szívja vissza a takarítószert és a maradványai benne maradnak a szövetekben, ami beleszáradva és folyamatosan a légtérbe jutva súlyosan károsítja az otthonod levegőjének a minőségét és az egészséged megromlásához vezethet.

Még az is elengedhetetlenül fontos, hogy a szilárd szennyeződéseket, mint pl.: a por alaposan ki kell porszívózni a szövetekből, mert a tisztítószerrel kezelve a szövet aljába vándorol és ott sár képződik belőle és nem lesz tökéletesen tiszta a szőnyeg vagy a bútorod.

Minden esetben 2 lépésben legyen tisztítva a szövet: tisztítószer kiszedi a szövetből és magába zárja –> öblítőszer oldja ki a tisztítószert a szennyeződésekkel. Amikor nem megfelelően öblíted ki a tisztítószert a kanapédból, vagy a szőnyegedből gondolj mindig arra, hogy ez olyan, mintha mosószeres vízbe ásztatnád az egy éve mosott ruhádat amin minden nap órákat tapostál és ültél utána kivennéd a mosószeres vízből nem öblítenéd ki csak kicsavarnád kiteregetnéd és azt hordanád.

Nem lenne túl logikus, és nem is túl kellemes érzés, ugye?